beeldmerk golfclub.png

Vogelpark De Tongelreep

Bijgewerkt: mei 27


Je zult maar vogel zijn en op Golfbaan De Tongelreep wonen, dan heb je een goed leven. Er zijn zoveel huisjes dat alle vogels ruime keuze hebben. En de huisjes worden ook nog eens heel goed onderhouden door de heren van Vogelwerkgroep ‘De Kempen’.

Een van de eerste golfers van de Tongelreep met een grote interesse voor de natuur en in het bijzonder voor vogels, waren Pierre Schriks en Noud Raijmakers. Zij zijn begonnen met het plaatsen en onderhouden van de nestkasten. Sindsdien is het arsenaal alleen maar uitgebreid. Dit voorjaar was het helemaal feest, want er waren twee maanden lang bijna geen mensen op de baan. De vogels hadden het rijk voor zich alleen. Nu lopen er weer golfers rond, maar daar zou ik me als vogel weinig van aantrekken, die doen geen kwaad. In de krant werd de afgelopen tijd veel gespeculeerd over de vraag of mensen de liefde meer of minder bedrijven in Corona-tijd. Nou, de vogels laten er getuige het verslag van de vogelwerkgroep geen misverstand over bestaan. Er zijn maar liefst 81 bezette nesten. Kortom: De Tongelreep is een paradijs voor vogels. En het goede nieuws is dat we er nog veel meer kunnen gebruiken. Dus laat de vogels maar komen!

Verslag van de 2e telronde op 9 mei 2020 We hebben wederom in groepjes van 2 tellers de nestkasten gecontroleerd en dat werkt snel en prettig. Er zijn 81 bezette nesten geteld en dat is 1 meer dan in 2019, echter procentueel lager, omdat er 13 nestkasten meer ter beschikking van de vogels staan. Nu 55% en vorig jaar 60% (na 3 tellingen). De Koolmees doet het erg goed met 43 nesten en de Pimpelmees is in 19 kasten aanwezig. En er zijn ook nog 7 kasten bezet waarvan we (nog) niet weten welke mees het betreft. In de meeste nesten zijn jongen aanwezig en in een enkel geval zijn de jonkies al uitgevlogen. Helaas zijn er ook 2 nesten met dode jongen van Koolmezen gevonden. Waarschijnlijk zijn de ouders omgekomen. Bij de derde telling moet blijken of er nog meer jongen dood zijn om eventueel aan andere oorzaken te denken.

           Honger!                 foto Geurt Jan van Ek

Jonge spreeuwen

Spreeuwen hebben het bij 4 broedsels gehouden waarbij het nest met 6 eieren is mislukt. De 6 eieren uit de eerste ronde lagen nog steeds in het nest en hadden al uitgebroed moeten zijn. Bij nesten in aanbouw uit de eerste ronde zijn de Spreeuwen niet tot broeden gekomen. De overige 3 nesten zijn wel succesvol met 4, 5 en 4 jongen. Wel ontdekten we bij een dode berk heel veel snippers op de grond die door een specht zijn uitgehakt en wat blijkt: een Spreeuw vliegt in het gat en er ook weer uit. Heeft waarschijnlijk jongen. Bonte Vliegenvangers bezetten 6 nesten, allen nog broedend. In de derde ronde zien we mogelijk de jongen nog.

Bonte vliegenvanger op nest

Foto Geurt Jan van Ek De Boomklever is in 2 nestkasten tot broeden gekomen, in 1 kast zijn 5 jongen aanwezig. Namens de Vogelwerkgroep ‘De Kempen’ Harrie van der Leij Geurt Jan van Ek Gerben Helms Frans Hijnen Peter Simons Albert Sprengers


Onderstaande foto's zijn van Frans Hijnen:


Bonte vliegenvanger
Voer voor de boomklevertjes

De pimpelmezen vliegen uit
Scholekster op de fairway

Reserveren: 040 252 09 62

  • Facebook Clean Grey

Golf & Countryclub De Tongelreep     Charles Roelslaan 15      5644 HX  Eindhoven      Tel: 040 - 252 09 62     info@golfdetongelreep.nl