Q&A starttijden

Bijgewerkt: mei 3


Vragen en antwoorden over starttijden en reserveringsregels


V: Waarom kun je al twee weken vooruit boeken en niet bijvoorbeeld maar drie of vijf dagen?

A: Een boekingstermijn van drie of vijf dagen zou telkens een enorme ‘run’ op starttijden veroorzaken. Om zeker te zijn van een starttijd moet je er heel snel bij zijn, dus zou enorme stress veroorzaken. Mensen die werken en weinig tijd hebben zouden dan heel erg in het nadeel zijn.

Bovendien wordt het voor groepjes die op vaste tijden golfen moeilijk om op hun voorkeurstijd te spelen. Met een boekingstermijn van twee weken faciliteren we deze groepjes om de door hun gewenste starttijd telkens opnieuw te reserveren. Vaste groepjes zijn kenmerkend voor een vereniging en dat is wat leden graag willen.


V: Waarom hebben we bovenop de limiet van 5 x 9 holes vooruit boeken de mogelijkheid om extra bij te boeken op de dag zelf?

A: Dit is gedaan om spontane golfrondjes mogelijk te blijven maken. Bovendien zou het jammer zijn als er starttijden onbenut blijven, omdat er niet vooruit is geboekt.


V: Ik zie sommige mensen elke dag op de baan. Is hier sprake van fraude of misbruik van het systeem?

A: Niemand kan het systeem ‘misleiden’ en toch meer vooruit-boekingen doen dan de limiet die is gesteld. Maar het is wel mogelijk om elke dag te spelen als je gebruik maakt van de mogelijkheid om telkens op de dag zelf bij te boeken. Daar is niks mis mee. Wat we echter ook zien is dat mensen ‘creatief’ gebruik maken van de regels. Door met een vast golfmaatje om-en-om te boeken en op de dag zelf bij te boeken, kun je in feite je vooruit geboekte starttijden verdubbelen. Dat is absoluut niet de bedoeling en is asociaal ten opzichte van andere leden. Dit is één van de redenen dat we liever niet hebben dat alleen-boekers vooruit-reserveren.


V: Waarom verbieden we niet álle éénballen?

A: Een éénbal op drukke tijden is inderdaad niet gewenst, omdat je daarmee de capaciteit van de baan niet optimaal gebruikt. Maar er zijn weinig redenen te bedenken waarom er geen éénlingen de baan in zouden mogen op rustige momenten. Daarom blijft het toegestaan om als éénling te boeken, bij voorkeur op de dag zelf als er vrije starttijden zijn.


V: Als ik op korte termijn een starttijd wil boeken zijn er alleen nog tijden op impopulaire tijden beschikbaar. Kan dat niet anders?

A: Door de drukte op de baan zijn populaire starttijden helaas lang van tevoren geboekt. Wil je zeker zijn van een starttijd in ‘prime time’ dan moet je dus goed plannen.

V: Waarom zetten we geen limiet op het aantal rondes die iemand per week of per maand kan spelen?

A: We hebben inzicht in het aantal rondes per lid over een bepaalde periode. Als we een limiet van bijvoorbeeld 4 rondes per week zouden instellen, dan worden minder dan 10 leden daardoor geraakt. De extra starttijden die dit voor anderen oplevert zijn verwaarloosbaar. Dus deze regel instellen betekent vooral ‘symboolpolitiek’, maar zet geen zoden aan de dijk. We vinden dat we al genoeg regels hebben.


V: Waarom mogen vierballen pas vanaf 15.00 uur?

A: Met vierbalen loop je het risico dat er vertragingen ontstaan, zeker als de meeste starttijden bezet zijn. Daarover hebben wij klachten ontvangen, bijv. van mensen die hun starttijd voor de 2e negen niet meer konden halen vanwege die vertragingen. Na 15.00 uur is het normaal gesproken wat rustiger op de baan, daarom pas vierballen vanaf 15.00 uur.


V: Op andere banen zijn wel de hele dag vierballen toegestaan, waarom dan niet bij ons? A: Op sommige banen zijn vierballen inderdaad de hele dag mogelijk, maar niet op alle banen. Op De Eindhovensche zijn bijvoorbeeld vierballen helemaal niet toegestaan. Commerciële banen hebben er belang bij zoveel mogelijk mensen de baan in te sturen, dus daar spelen andere belangen.


V: Is het besluit over vierballen na 15.00 uur definitief?

A: We hebben gezegd dat dit een experiment is. Bij de evaluatie zullen we rekening houden met feedback van leden, marshals, etc. Als er een massale oproep komt om de vierbal weer de hele dag toe te laten, wie zijn wij dan om dat te verbieden?


V: Ik zie dat elke zaterdagochtend een groot aantal starttijden is geboekt door spelers van heren 1. Die staan er al in voordat wij zelf kunnen boeken. Hoe kan dat? A: Dat klopt. Wij hebben op dit moment een sterke Heren 1-selectie en stellen hun in de gelegenheid om op zaterdagochtend samen de baan in te gaan. De afspraak is wel dat zij op donderdag hun flight-indeling maken en dus starttijden die niet gebruikt worden weer vrijgeven.


V: De competitie is afgelast, maar ik zie de komende tijd allerlei dagen waarop starttijden zijn geblokkeerd voor wedstrijdjes. Waarom is dat?

A: De competitie is inderdaad afgelast. Helaas, voor het tweede jaar op rij om de bekende reden. Om de teams toch nog een keer met elkaar te laten spelen, hebben wij ze gestimuleerd om, op de dag waarop ze gastheer/-vrouw zouden zijn, een onderlinge wedstrijd te organiseren. De meeste teams zijn op deze suggestie ingegaan en hebben iets georganiseerd. Meestal tegen een ander Tongelreep-team en in enkele gevallen tegen een team uit de omgeving.

Nu hadden we de teams zelf de reservering in het starttijden-systeem kunnen laten doen, maar dat is natuurlijk omslachtig en heeft ook het risico dat er al tijden zijn vergeven. Daarom hebben we dit centraal gefaciliteerd. Het gaat daarbij bij de meeste teams om 3 starttijden in de ochtend en 2x 6 starttijden in de middag plus wat buffers. Als de competitie was doorgegaan zou de baan die dag vrijwel volledig gesloten zijn geweest voor overige leden.


V: Er zijn heel veel bordjes bijgekomen in de baan. Gaan we niet steeds meer op een recreatiepark lijken in plaats van een golfbaan?

A: We hebben er behoorlijk wat nieuwe en jonge golfers bij gekregen het afgelopen jaar. Het niet harken van bunkers of niet herstellen van pitchmarks gebeurt meestal niet met opzet, maar wordt vaak simpelweg vergeten. De bordjes in onze baan zijn vooral bedoeld als ‘friendly reminder’. Vandaar dat er ‘a.u.b.’ bij staat. En het helpt!


V: Hebben wij volgens het bestuur het perfecte reserveringssysteem? A: Nee, het perfecte reserveringssysteem bestaat niet. Je probeert het zo optimaal mogelijk te doen, rekening houdend met het type baan, wensen van leden, eerlijke kansen voor iedereen, etc. We hebben veel contact met Egolf4U en andere golfbanen, want iedereen worstelt met dezelfde problemen. Ook luisteren we naar feedback van leden en passen dingen aan als daar goede redenen voor zijn. Ieder systeem heeft nadelen en er zijn altijd manieren om ‘creatief’ te zijn binnen bestaande regels. Daarom willen we iedereen oproepen om je niet alleen te houden aan de letter van de ‘wet’, maar ook te handelen naar de geest.

26 april 2021


299 keer bekeken