top of page

MAAK JE EIGEN KAISERSCHMARRN
De afgelopen maanden hoorden we veel leden praten over de wintersport die er weer op zat of de wintersport die nog ging komen. Naast het actief bezig zijn in de sneeuw speelt lekker eten op de piste voor velen ook een belangrijke rol. Begrijpelijk, vinden wij! En zou jij eigenlijk het hele jaar door wel in de wintersportstemming willen blijven? Dan kan je gewoon af en toe thuis eens het ultieme wintergerecht uit Oostenrijk - Kaiserschmarrn - maken. Hieronder vertellen we jou over het ontstaan van deze lekkernij en geven we je ons lekkerste recept.

 

Twee legendes over kaiserschmarrn

Over de herkomst van het woord Kaiserschmarrn doen zich twee legendes de ronde. Beiden hebben ze te maken met Keizer Franz Joseph die leefde van 1830 tot 1916 in Oostenrijk. De ene legende vertelt dat Keizer Franz Joseph tijdens een jachtpartij een houthakkersschmarrn voorgeschoteld kreeg. Deze werd met de allerlekkerste ingrediënten speciaal voor hem bereid. Omdat deze schmarrn speciaal voor hem bedacht waren, kreeg dit gerecht uiteindelijk de naam Kaiserschmarrn.

De andere legende is ook leuk en aannemelijk. Keizer Frans Joseph at graag mehlspeizen als nagerecht, een Oostenrijkse benaming voor een soort flensjes. Deze vielen nogal eens te dik uit waardoor de keizer verdriet had (schmarrn) en de flensjes dan verscheurd werden om de keizer wat minder verdrietig te maken. En zo komt volgens deze legende Kaiserschmarrn aan haar naam.

 

Duik zelf de keuken in

Kaiserschmarrn zijn heel eenvoudig thuis te maken. Hieronder vind je ons favoriete recept!

Ingrediënten voor 4 porties

·       4 eieren, eidooiers en eiwit gescheiden van elkaar

·       125ml melk

·       100 gram suiker

·       1 mespuntje zout

·       125 gram bloem

·       100 gram rozijnen

·       1 eetlepel roomboter

·       2 eetlepels poedersuiker

·       400 gram appel- of bessencompôte

 

Voorbereiding

Hou rekening met 10 minuten voorbereidingstijd en 5 minuten bereidingstijd. In slechts 15 minuten tover je 4 porties heerlijke Kaiserschmarrn uit je keuken!


Bereidingswijze

Klop de eiwitten in een schone kom op totdat er bergjes blijven staan. Je kan dit controleren door de mixer of garde recht omhoog te tillen uit de kom. Zodra de eiwitten als zachte bergen omhoog komen in plaats van in scherpe pieken, dan heb je het goed gedaan. Is dit niet het geval, klop dan nog even door! Klop de eierdooiers in een aparte schone kom tot een gladde massa en meng het zout, de bloem, de rozijnen en de suiker er door totdat alles nèt vochtig is. Spatel daarna de geslagen eiwitten er doorheen. Smelt vervolgens de roomboter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Giet het beslag in de pan en bak het geheel goudbruin. Keer de dikke flens vervolgens om en bak ook de andere kant goudbruin op middelhoog vuur. Dit alles duurt ongeveer twee minuten per kant. Pak daarna twee vorken en scheur de Kaiserschmarrn in stukjes uit elkaar.

 

Bak deze stukjes vervolgens nog ongeveer één minuut op middelhoog vuur. Bestrooi de Kaiserschmarrn tenslotte met de poedersuiker en serveer ze met de appel- of bessencompôte. MAHLZEIT!

 

Veel plezier met het bereiden van je eigen Kaiserschmarrn en tot ziens in Clubrestaurant HOLE-19!

 

240 weergaven

Comments


bottom of page