Gedragsregels – 2. Zorg voor de baan

Golfen is populair, zeker in Corona tijden. Daardoor blijft het druk in de baan en dat leidt wel eens tot irritaties of onveilige situaties. Soms ontstaan die dingen, omdat spelers niet bekend zijn met de gedragsregels of er zich simpelweg niet aan houden. In de komende periode willen we met een serie van vier artikelen de gedragsregels weer eens onder de aandacht brengen.


Regels zijn er niet om te pesten, maar om golf veilig en leuk te houden. De achterliggende gedachte is: houd rekening met andere spelers en de baan en zorg dat er veilig gespeeld wordt zodat iedereen van golf en de baan kan genieten.


De belangrijkste gedragsregels:


§ Op onze baan hebben we ervoor gekozen om divots (plaggen) niet terug te leggen, maar om het gat dat achterblijft na de geslagen divot te vullen met zand. Neem daarom altijd een zandzakje mee de baan in. De zandzakjes hangen aan de ‘kapstok’ bij de afslag op hole 1. Onderweg tref je diverse bakken aan om het zakje eventueel weer bij te vullen. Het nadeel van het terugleggen van divots is dat ze vaak niet meer aangroeien of door vogels toch weer worden uitgepikt.


§ Mocht je onverhoopt toch een zandzakje zijn vergeten, dan is het terugleggen van een divot natuurlijk altijd beter dan niets doen.


§ Hark bunkers aan na een slag uit het zand. Hoe je een bunker goed geharkt achterlaat zie je hier.
§ Herstel pitchmarks en andere schade aan de green. Een gerepareerde ballmark herstelt binnen een paar dagen. Als een pitchmark niet meteen hersteld wordt, is de oppervlakte van de green wekenlang beschadigd. In deze korte video wordt duidelijk uitgelegd hoe je een pitchmark repareert en waarom dit zo belangrijk is.
§ Laat de vlag nooit vallen op de green maar leg de stok zachtjes neer. En als je putt met de vlag in de hole, haal dan daarna op een zorgzame manier de bal uit de hole: met je vingers. (Dit is nu tijdelijk niet aan de orde, maar hopelijk snel weer wel.)


§ Sta niet te dicht bij de hole om schade rondom de cup te voorkomen.§ Op elke baan staan richtingaanwijzers die aangeven waar je niet met je kar of buggy mag komen. Op onze baan hebben we een specifieke plek waarvoor dat geldt, namelijk de waste area op hole 9. Een uniek plekje, waarvan het jammer zou zijn als het steeds schade zou oplopen.


Als je de instructies opvolgt, maak je iedereen blij: de spelers na je; de greenkeepers en de penningsmeester van de club! Wat wil je nog meer?563 keer bekeken
Logo Club wit.png

Charles Roelslaan 15

5644 HX  Eindhoven

040 252 09 62

info@golfdetongelreep.nl